Майдан Свободи у Харкові - Блог | Зелений Слон 7

Майдан Свободи у Харкові

Майдан Свободи у Харкові фото

Центральна площа Харкова, де знаходяться усі найважливіші адміністративні установи міста, – це площа Свободи, яка вражає своїми гігантськими розмірами. Вона одна з найбільших не лише в Європі, але й усьому світі. Помандрувати її територією та відвідати визначні місця Харкова прагнуть туристи з усієї країни.

Головною візитівкою площі є дім державної промисловості – Держпром, який збудований у 1928 році – він був першою висотною будівлею України. Також на площі Свободи розташований Харківський національний університет ім. В.М. Каразіна. Знаменними в архітектурному ансамблі цієї території є й будинок обласної ради народних депутатів та готель «Харків».

Територія площі Свободи складає майже 12 гектарів! Саме тому площа Свободи займає шосте місце за величиною у Європі та дванадцяте у світі. Довжина площі майже 750 метрів. За своєю формою площа Свободи нагадує колбу, яка звертає до вулиці Сумської. Прямокутна частина площі, яка виходить на Сумську, замощена бруківкою.

На площі Свободи знаходиться й пам’ятник В. Каразіну засновнику ХНУ ім. Каразіна (скульптор Андріолетті). Також на площі є такі заклади культури, як обласний палац дитячої та юнацької творчості і Британська Рада в Харкові. До площі прилягає відомий своїм ландшафтним упорядкуванням Сад ім. Т. Шевченка.

Майдан Свободи у Харкові фото
Майдан Свободи

Також цікавим фактом є те, що площа Свободи Харкова у 5 разів перевищує територію Червоної площі у Москві і у 2008 році зібрала найбільшу кількість глядачів концерту британської групи Queen + Paul Rodgers – майже 350 тисяч чоловік. На її території регулярно проводяться культурні, розважальні та торгівельні заходи, від концертів класичної музики до продуктових ярмарків.