Зі святом Масляни - Блог | Зелений Слон 7

Зі святом Масляни

автобус, квитки на автобус онлайн, Київ, Полтава, Харків, Бориспіль

Друзі, кожного року за сім днів до Великодня ми святкуємо стародавнє народне свято, яке втілює у собі зустріч зими з весною. Так, все вірно. Сьогодні ми розповімо Вам про Масляну-одну із найдовших свят, що відзначається цілий тиждень.

автобус, квитки на автобус онлайн, Київ, Полтава, Харків, Бориспіль

Справа в тому, що Масляна- це підготовка до Великого посту, під час якого м’ясо їсти вже не можна, а сир, яйця і молоко є головними продуктами для приготування частувань на це свято. І як ви вже здогадалися символом цього свята є круглі, рум’яні, гарячі, смачні, схожі на сонце млинці. Подають цю страву до столу із різноманітними начинками. Також, крім млинців на Масляну готують пироги, вареники, сирники, булочки та іншу випічку.

Традиції святкування цього свята мають своє походження ще за часів язичництва, тоді це свято символізувало поклоніння Сонцю і відзначалося в день весняного рівнодення.

Кожен день святкування має свою назву і традиції. Понеділок називали “зустріч”, в цей день кликали друзів на гостини. Вівторок- “загравання” – організовували веселі ігри та забави. Середа у давні часи була “ласункою”, господині пригощали смаколиками та накривали розкішний стіл, де головною стравою були млинці і оладки. Четвер назвали “розгуляй”- співали пісні, танцювали та затівали широкі гуляння аж до світанку. П’ятницю величали “тещині вечори”, в цей день чоловіки запрошували своїх тещ на гостини і частували їх різноманітними млинцями. У суботу молода невістка скликала друзів та родичів до себе на гостини. Неділю називали “прощеною”. За народною тридицією в цей день було прийнято просити пробачення у близьких та рідних, щоб розпочати великий Піст із чистим сумлінням.

Вітаємо Вас зі святом весни і сонця, тепла і добра! З масляною, друзі. Дякуємо, що обираєте компанію “ Зелений Слон 7”.