Про Саржин Яр у Харкові - Блог | Зелений Слон 7

Про Саржин Яр у Харкові

Саржин Яр у Харкові фото

Саржин Яр – унікальне місце для відпочинку. Він тягнеться більше 12 км, відокремлюючи спальний район Павлово Поле від Нагорного району.

Зараз на його схилах розташовується Ботанічний Сад, лісопарк і безліч інших різноманітних пам’яток.

Ботанічний сад фото
Ботанічний сад

 На схилах  Саржиного Яру знаходиться дендропарк розміром більше 70 гектарів. Тут можна знайти до 1200 різних дерев і чагарників. Химерні галявинки незвичайних хвойних порід, листяних дерев і кущів вражають в будь-який час року: взимку тут справжня казка для дітей і дорослих, навесні – все в цвіту.

Влітку тенісні пахучі куточки Ботанічного Саду стануть ідеальним місцем для пікніка, а восени тут можна зібрати яскраві листя для гербарію.
Кілька гектарів Сада закриті для відвідування, туди можна потрапити тільки за окремою угодою. Це – наукова база біологічного факультету ХНУ ім. Каразіна. Студенти та науковці вирощують тут безліч видів тюльпанів, півоній, інших декоративних квітів. Особливий інтерес викликають грядки з лікарськими рослинами.

Джерело мінеральної води фото
Джерело мінеральної води

Якщо Ви спуститесь в Яр стежками від станції метро «Ботанічний Сад», неодмінно потрапите до джерела зі смачною і чистою водою.

Мінеральне джерело облагороджене і прекрасно обладнане, тут є крани для того, щоб взяти воду з собою. Також обладнані купелі, де можна не тільки освіжитися влітку, а й загартовуватися в холодну пору року.

Для городян сквер в Саржиному Яру – справжній оазис і улюблене місце для прогулянок. Безліч тінистих алей, лавок, містків через струмок, спеціально обладнане місце для лову форелі, затишні галявини для пікніків і читання на зеленій траві – тут є все.

У сквері можна також знайти вуличні безкоштовні тренажери для спорту, майданчики для кроссфіта, пінг-понгу, дитячі снаряди, місця для групових занять фізкультурою.

Канатна дорога фото
Канатна дорога

Незвичайний спосіб побачити Саржин Яр і центральні спальні райони Харкова – піднятися над ними в затишній кабінці канатної дороги.

Понад 1300 метрів над дендропарком, а потім і над Парком Горького можна проїхати за 18 хвилин. Раніше саме за допомогою «канатки» робітники заводу ФЕД добиралися на роботу з Павлового Поля. А зараз це – прекрасний спосіб розважитися і подивитися на звичний пейзаж під новим кутом.