Про монумент Полтавській галушці - Блог | Зелений Слон 7

Про монумент Полтавській галушці

Монумент Полтавській галушці фото

Пам’ятник галушці — символічний пам’ятний знак на честь традиційної для регіону Полтавщини страви української кухні- галушки в Полтаві, один із міських символів, уособлення щедрості і добробуту.

Дерев’яна стільниця, вкрита українським вишитим рушником, а на ній – величезна ложка і тарілка із 12 галушками – саме так виглядає популярний пам’ятник галушці, розташований у Полтаві на Соборному майдані на Івановій горі. Монумент символізує достаток та добробут української родини, поряд з тим залишаючись і незаперечним символом міста.

Авторами цього витвору стали народний художник України Анатолій Чорнощоков і скульптор Микола Цись. Спершу скульптуру розмістили біля Свято-Успенського кафедрального собору, але невдовзі перенесли на Іванову гору по інший бік Соборного майдану.
Відкриття пам’ятника Полтавській галушці відбулося 1 квітня 2006 року, на 197-річчя з дня народження Миколи Гоголя, який свого часу прославив цю страву на сторінках своїх творів. Сьогодні пам’ятник популярний серед туристів та полтавчан. Тут часто гуляють з дітьми, приходять сфотографуватися молодята.
До речі, із пам’ятником галушки у Полтаві пов’язана і новонароджена традиція, яка дозволяє молодятам визначити, хто буде головним в родині. Для цього молода пара приїжджає до миски із галушками і кожен із подружжя старається першим вхопитися за ложку. Окрім того, пам’ятник Полтавській галушці щорічно стає центром всенародних гулянь.

Саме тут проходить традиційне свято галушки, на якому кожен охочий може спробувати популярні українські страви, потанцювати та подивитися українські театральні вистави.
Щобільше, якщо ваше прізвище – Галушко – усі куштування на полтавському фестивалі будуть для вас безкоштовними. Дістатися до пам’ятника Полтавській галушці дуже легко. Знаходиться він у центрі Полтави на Соборному майдані на Івановій горі.