Про монумент Батьківщині-матері в Києві - Блог | Зелений Слон 7

Про монумент Батьківщині-матері в Києві

Монумент Батьківщині-матері в Києві фото

Пам’ятник Батьківщина-мати – один з головних символів столиці України. Дуже міцна і надійна споруда, яка може витримати дев’ятибальний землетрус. Одна з найвищих статуй у світі, т що за своїми масштабами  перевершує знамениту американську Статую Свободи.

Висота скульптури від п’єдесталу до кінчика меча – 62 метри, а загальна висота разом із постаментом – 102 метри.
В одній руці Батьківщина-мати тримає 16-метровий меч, а в іншій – щит, розміри якого також вражають – 13 метрів у висоту і вісім – завширшки.
Вага всього монумента – 450 тонн. Скульптура таких масштабів уперше виготовлялася в СРСР, а щоб її встановити, довелося навіть будувати спеціальний стометровий кран.

Монумент Батьківщині-матері в Києві фото2

Статую було збудовано в 1981 році на території музейного комплексу, присвяченого історії України у Другій світовій війні. Першим автором монументу був Євген Вутечіч. Завершити ж проект судилося Василю Бородаю.

Завдяки матеріалу, а зроблена скульптура з нержавіючої сталі, Батьківщина-мати має гарний сталевий колір, саме тому вона так точно і красиво передає різні відтінки неба. У ясний, сонячний день статуя світлого срібного кольору і, незважаючи на свої розміри, виглядає дуже легко і вільно; ввечері, на заході, забарвлюється в ніжні відтінки жовтого і рожевого кольорів.

Монумент Батьківщині-матері в Києві фото3

Оцінити красу і масштаб Батьківщини-матері можна не тільки зовні, але й усередині. Для технічного обслуговування і для пересування людей усередині конструкції встановлено два ліфта: вертикальний і скісний.
Вертикальний ліфт може доставити на круговий оглядовий майданчик біля підніжжя скульптури на висоту 36,6 метра, а скісний ліфт підніме ще вище – до рівня грудей, звідки по сходах можна піднятися на верхню кромку щита – майданчик “Екстрім” – на висоту 91 метр.

Звідси відкривається просто неймовірний вид на Київ.