Про міжнародний аеропорт «Бориспіль» - Блог | Зелений Слон 7

Про міжнародний аеропорт «Бориспіль»

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» найбільший і найпотужніший в Україні. Він забезпечує понад 67% авіаційних пасажирських перевезень України, і щорічно обслуговує більше 10 млн. Пасажирів.

Аеропорт «Бориспіль» вдало розташований на перетині багатьох повітряних трас, що з’єднують Азію з Європою і Америкою. Більше 40 національних і зарубіжних авіакомпаній здійснюють з «Борисполя» перевезення пасажирів і вантажів по 80 регулярних маршрутах у всьому світі.

Аеропорт має дві злітно-посадочні смуги (ЗПС) і два пасажирські термінали. Технічні можливості аеродрому, аеропорту «Бориспіль» залишаються унікальними для України, країн СНД і Східної Європи. ВПП довжиною 4000м і шириною 60м дозволяє приймати повітряні судна всіх типів цілодобово, в тому числі і в умовах обмеженої видимості. «Бориспіль» єдиний аеропорт України, з якого виконуються трансконтинентальні рейси. Аеропорт є учасником Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) і Міжнародної ради аеропортів (ICI Europe).

В 2012 році  було відкрито найпотужніший в Україні пасажирський термінал «D» що є логічним розвитком інфраструктури Аеропорту, який виводить його на принципово новий рівень кількості і якості авіаперевезень.

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото1

Історія:

На початку 50-х років 20-го століття розвиток цивільної авіації в Радянському Союзі відбувався надзвичайно високими темпами. Перехід до епохи реактивної пасажирської авіації, яку відкрив радянський Ту-104 17 червня 1955 р вимагав нових підходів до будівництва аеропортів і злітно-посадочних смуг.

Щоб дотримати усі норми безпеки і подолати обмеження, що існували для аеропортів в межах міст, був запропонований проект спільного використання військового аеродрому поблизу м. Бориспіль. Після отримання дозволу цивільним літакам базуватися на військовому аеродромі, підготовка аеропорту до відкриття йшла дуже швидко. Роботи по відкриттю аеропорту проходили в цілодобовому режимі.

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото2

30 червня 1959 року був підписаний наказ начальника Головного управління ЦПФ № 265 про створення аеропорту. Вже 7 липня 1959 року було прийнято перший рейс. За перший рік своєї діяльності, яка спочатку здійснювалася в польових умовах (шести наметах), а потім у тимчасових приміщеннях, аеропорт «Бориспіль» вийшов на третє місце за обсягом пасажирських перевезень серед аеропортів України (після Сімферополя і Жулян). З 1960 року аеропорт «Бориспіль» починає приймати міжнародні рейси.

Проект аеровокзалу був розроблений вже в 1961 р інститутом «Київпроект». А в 1965 р будівлю було урочисто відкрито та введено в експлуатацію. Пропускна здатність, за тодішніми нормами, становила 1400 осіб на внутрішні і 200 на міжнародні рейси. Аеровокзал був другий за величиною в СРСР після московського «Домодєдово», і одним з найбільших в Європі.

Щорічно кількість пасажирів стрімко зростала. Це зумовило необхідність будівництва другої злітно-посадкової смуги, яка була відкрита в 1971 р. Крім цього, було побудовано радіо-електромайстерні, лабораторний корпус АТБ, аварійно-рятувальну станцію, комплекс засобів вторинної радіолокації і ін.

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото3

1 квітня 1993 року відбулося друге юридичне створення аеропорту «Бориспіль». Згідно наказу міністра транспорту України, на базі «Бориспільського авіапідприємства», були створені: «Державний міжнародний аеропорт Бориспіль», як юридична особа, регіональну дирекцію авіакомпанії «Авіалінії України» і підприємство «Київцентраеро».

У 1995 р був відкритий термінал «С» для обслуговування VIP-пасажирів. У 1998 р Президент ради ICAO (Міжнародної цивільної авіації) доктор Ассад Котайт офіційно підтвердив статус навчального центру аеропорту, як навчального центру з авіаційної безпеки ICAO (на сьогоднішній день, це підрозділ Аеропорту є одним з 21 подібних центрів в світі).До 10-ої річниці Незалежності України було реконструйовано злітно-посадкову смугу № 1. Засоби залучили від Європейського банку реконструкції та розвитку.

21 вересня 2010 був відкритий новий термінал «F», пропускна здатність якого за годину становить 900 пас. на виліт і 900 на приліт. Розвиток підприємства на цьому не зупиняється. 28 травня 2012 р відкривається найбільший в Україні пасажирський термінал «D», з пропускною спроможністю 3000 пасажирів на виліт і 3000 на приліт.

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото4

Під час Євро-2012, в день проведення фінального матчу в Києві, аеропорт «Бориспіль» встановив новий рекорд обслужив 630 рейсів. Загальна кількість пасажирів, які скористалися в цей день послугами аеропорту, склала 39 317 осіб (попередній рекорд був встановлений в 2008 році, тоді аеропорт прийняв 423 рейси).

Міжнародний аеропорт «Бориспіль» фото5

Сьогодні Міжнародний аеропорт «Бориспіль» обслуговує близько 8 мільйонів пасажирів на рік, що становить більше 50% всіх українських авіаперевезень.