Збираючись у поїздку в автобусі, потрібно продумати не тільки список необхідних речей, а й дорожнє меню, адже в дорозі Ви напевно зголоднієте, так що пам’ятати про перекус точно не завадить.
Їсти в дорозі зазвичай не надто комфортно, тому до дорожньої їжі пред’являється декілька вимог.
- По-перше, вона повинна мати достатньо тривалий термін зберігання без холодильника і не боятися спеки і сонячних променів.
- По-друге, вона не повинна бруднитися, кришитися, м’ятися, мати різкий запах – подумайте не тільки про себе, а й про попутчиків поруч із Вами.
- Нарешті, потрібно вибирати їжу, після якої не залишається багато очисток або іншого сміття, яка проста в приготуванні, а найкраще – взагалі не вимагає приготування і навіть нарізки.
Бутерброди, якими радять не зловживати у повсякденному житті, для дороги підходять ідеально: тут вам і хліб, і овочі, і м’ясо або сир.
Існує маса рецептів сендвічів в яких є місце де розвернутися фантазії. Однак деяких продуктів таки варто уникати. Варену ковбасу краще замінити запеченим у фользі або відвареним м’ясом – у нього більш тривалий термін зберігання. Спеції також допоможуть продовжити термін зберігання м’яса.
Намагайтеся не використовувати в бутербродах такі овочі, як помідори – вони можуть потекти. Краще взяти огірки, листя салату, солодкий перець. Кожен сендвіч щільно загорніть в харчову плівку.
Хорошим перекусом стануть овочі та фрукти . Але м’які і соковиті фрукти, ягоди та овочі краще залишити вдома: їх буде не надто зручно їсти в дорозі. Можна взяти огірки, солодкий перець, редис, селера, морквяні палички, листові овочі і зелень, з фруктів – тверді сорти яблук і груш, злегка не достиглі банани.
Свіжий хліб варто брати з собою тільки в тому випадку, якщо ви збираєтеся з’їдати його відразу ж (і якщо ви не боїтеся крихт). У подорожах краще віддавати перевагу хлібцям або лавашам, які довше зберігаються і менше кришаться.
Чіпси, сухарики та інші снеки залишайте вдома: поживна цінність у них дуже невелика, вони тільки викличуть відчуття спраги. Якщо неодмінно хочете в дорозі чимось похрустіти, захопіть несолоні горіхи (вони дуже поживні), сухофрукти або яблучні чіпси (які, по суті, теж є різновидом сухофруктів).
Якщо хочете взяти в дорогу що-небудь солодке, зупиніться на зефірі і пастилі, які не тануть в теплі / на сонце і досить добре зберігаються без холодильника. Але їх теж краще з’їсти скоріше. Ще можна взяти батончики з мюслями, горіхами, сухофруктами і т. п.
А ось шоколад і печиво брати не варто. Шоколад буде танути, а печиво- кришитися. Якщо берете з собою пиріжки, начинка в них не повинна бути рідкою.
З молочними продуктами потрібно бути дуже обережним. Останнім часом популярною «дорожньої їжею» стали йогурти, проте довго без холодильника вони не зберігаються. Тому йогурти потрібно вжити в першу чергу. При тривалих переїздах краще купувати молочні продукти під час зупинок в дорозі (при цьому обов’язково дивіться на термін придатності). Сир в дорогу переважно брати плавлений, або слайсами (тонких скибочках в індивідуальній упаковці).
Не варто брати з собою картоплю в мундирах і варені яйця (зіткнетеся з проблемою очисток, а у варених яєць ще і досить специфічний запах), сосиски і варену ковбасу, м’ясні делікатеси (копченості та т. п.), жирне смажене м’ясо.
Скільки їжі брати з собою в дорогу. Точна кількість сказати складно: воно залежатиме від тривалості поїздки, кількості подорожуючих, вашого апетиту і т. п.
Їжу в дорогу купуйте в звичному магазині, обов’язково дивіться на термін придатності та умови зберігання (вам потрібні продукти, які можуть зберігатися при кімнатній температурі). Всю їжу потрібно герметично упакувати в пластикові контейнери або окремі пакети. Овочі та фрукти потрібно ретельно вимити, висушити і тільки потім упаковувати.
Не забудьте взяти в дорогу звичну Вам воду. І пам’ятайте, що піклуючись про своє здоров’я, Ви робите поїздку не тільки легкою та корисною, а ще комфортною і смачною.